(Last Updated On: November 7, 2018)

Hva er å stjele en tatovering og hva er å bli inspirert av en? Hva er greit? Hva er ikke?

Det er mange delte meninger rundt dette, da mange av dagens tatoveringer er hentet fra Pinterest og Google, og det å kopiere en annen tatovering er lettere for tatovøren, det sparer tid og dermed penger. Å stjele en tatovering mener jeg er å “trace” (lysbord/legge over) direkte fra en eksisterende tatovering eller tegning fra en tatovør. Dette er ikke særlig greit, hverken for tatovøren eller kunden som har betalt for dette unike designet.

Kopien er til venstre. Ironisk nok vant en pris for “originalt arbeid”. Originalen er til høyre, av Emily Rose, verdenskjent for sine flotte damer. Tatovøren har laget noen forandringer på elementer og farger, men man ser at mesteparten er ren kopi av originalen. Venstre er en kopi. Høyre er en av Niki Nordbergs verdensjente sleeves. Hvilken ville du helst hatt?

Hadde ikke du blitt ganske fornærmet dersom du oppdaget at noen har fått tatovert en kopi av tatoveringen du fikk tegnet unikt til deg, og som du har betalt for?

Å bli inspirert er noe helt annet. Selvfølgelig skal man kunne bruke samme elementer, farger, stemning, og annet fra en tatovering eller tegning, men lag da et eget unikt design, og ikke en synlig kopi. men hvor går grensa? Det er ikke alltid veldig lett å si.

Jeg har en gråsone her: En kunde jeg hadde for mange år siden, tror det var ca 2008, kom med dette ønsket, å lage en realistisk versjon med Marilyn Monroe av dette Misfits album coveret over til venstre. Bildet ved siden av er tatoveringen jeg laget på han. I senere tid har jeg oppdaget flere versjoner av dette på nettet. Om det er helt tilfeldig at de har tenkt akkurat samme tanke eller om de har blitt inspirert av min, er jeg ikke helt sikker på, men uansett er de ikke 100% rene kopier. Og har de blitt inspirert av min er det kun et fint kompliment, til både meg og kunden, som kom med ideen. Hva mener du? Kopi, inspirert eller bare tilfeldig?

Portretter, fotorealisme og kjente tegninger/malerier

Når man kopierer et referansebilde man har funnet på nettet, som et portrett bilde, en tegning av Mikke Mus, et bilde av en rød rose, eller kanskje et maleri av Mona Lisa, er dette en helt annen greie. Det er ikke alltid mulig å ta egne referanse-bilder av alt man vil tatovere. Men jeg mener at man som tatovør bør gjøre noen små kunstneriske redigeringer/effekter slik at man manipulerer bildet litt slik at det blir sin egen vri/tolkning, hvis man ikke vil ha en ren kopi selvfølgelig. Samtidig, hvis du vil ha Ole Brumm, Mona Lisa eller Elvis Presley på kroppen, er det stor sannsynlighet for at noen andre også har akkurat dette motivet, men bare tatovert på en annen måte, andre farger eller en helt annen teknikk. Variasjon kan være ganske spennende.

 

Tips til deg som vil tatovere deg:

Tenk etter hvordan motiv du vil ha. Finn referanse-bilder som viser hva du er ute etter, men be tatovøren lage sin versjon av det, sånn at du får en unik tatovering, og tatovøren får gjøre det han/hun er best på. Husk å alltid sjekke portfolien til artisten.

Se mine 7 tips til deg som vil ta en tatovering!

Tips til Tatovører:

Selv om kunden din viser et bilde av en annen tatovering, kan du tegne din egen tolkning, uten å rent kopiere den. Slik blir du bare en bedre og bedre tatovør også, og får vist frem DINE kunstneriske ferdigheter og DITT talent!

Bare min egen lille mening.

Thank you so much for visiting my blog today. If you liked "Å stjele en tatovering", please feel free to share it with others. If you don't already, you are more than welcome to follow me on Instagram, my Youtube channel and Pinterest.

See ya!

Liked it? Take a second to support me on Patreon!

Do you have a tattoo that you want to fix or coverup? I now do live tattoo consultations on my Youtube channel. Read more about it by clicking on the image below!