(Last Updated On: April 1, 2020)

Kjæresten min Marius pleier ikke å lese bloggen min. Det er ikke alltid så interessant for han, og det skjønner jeg. Men samme dag som jeg hadde lagt ut Optimist = Dum? kom han plutselig med en ganske konstruktiv tilbakemelding da vi gikk i butikken sammen. Han sa at innlegget mitt egentlig handlet om noe veldig interessant og lærerikt, men at jeg ikke fikk frem noe særlig budskap med det. Det var så avstumpet. Jeg er helt enig. Jeg følte vel at jeg ikke ble helt ferdig med det. Jeg bare kastet det ut i full fart, da jeg noen ganger er redd for å gå for dypt for at noen skal forstå hva jeg mener.

Det handler rett og slett om det å være naiv, uviten, godtroende, og optimist. De ordene går litt hånd i hånd etter min egen erfaring. Fordi jeg føler meg truffet av de alle. Det rare er at når jeg begynte å skrive det tidligere innlegget, hadde jeg først tenkt å skrive om hvor behagelig og morsomt det kan være å være optimist. For det er det, der og da. Men når jeg tenkte etter på alle konsekvensene som har skjedd meg på grunn av å være slik, våknet jeg litt opp selv, og tenkte mer og mer på farene ved det.

Jeg gjentar fra mitt tidligere innlegg:

Jeg er ikke alltid full av selvtillit og styrke. Det er vel ganske typisk dessverre. De fleste er nok ikke gode nok på å skryte av seg selv. Ikke bare utad, men også direkte til seg selv. Jeg kan sikkert skrive en liste over 100 ting jeg er dårlig på i en fei, men jeg kommer bare på et fåtal ting jeg er skikkelig god på, hvis jeg virkelig må. Men det gjør ikke noe, fordi, en av de få tingene jeg er god på, er heldigvis å være optimist. Dette i seg selv er jo veldig positivt, da det gjør at jeg ofte er i godt humør.

cherry-tree-1225186_960_720.jpg
bilde er hentet på Pixabay.com

Men det gjør også at jeg er naiv og godtroende når jeg kanskje ikke burde være det. “Det ordner seg” er noe jeg ofte har brukt som argument… Noen ganger føler jeg meg også dum på grunn av dette. At jeg ikke kan så mye om ting. Jeg er rett og slett ikke interessert i ting jeg ikke kan. Jeg har ikke peiling på religion, politikk, sport eller historie. Det har aldri gått inn, og jeg vil nok aldri prøve å gå inn for å forstå det heller.

Men er det egentlig så farlig? Gjør det noe?

Her stoppet jeg opp og tenkte litt, og da skiftet innlegget litt retning…

Jo, det kan jo faktisk være farlig å være så naiv. Jeg har havnet i diverse kniper av ren naivitet. Jeg har vært blind for mye, som vanlige mennesker ville sett. Som da jeg hadde en stalker som truet familien min, eller en kjæreste som ble fysisk voldelig. Eller de gangene jeg har utsatt betaling etter betaling, og endt opp med konkurs.

Naivitet er faktisk livsfarlig, når jeg tenker meg om.

Er man naiv og godtroende, er man også som regel lettlurt. Dette har gjort at jeg har gått i mange feller, og blitt totalt rundlurt. Man kan fortsatt ikke skylde på noen andre, jeg har tatt mine egne avgjørelser, og konsekvensene er mine egne. Men de er mange…

shopping-mall-1316787_960_720.jpg
bilde er hentet på Pixabay.com

Shopping var ikke en luksus ting, det var en nesten daglig selvfølge. Antallet bokklubber, blader, og alle andre mulige abonnementer jeg slang meg på. Mye fordi jeg faktisk trodde at livet skulle bli bedre med disse produktene, jeg gikk rett på det meste av reklamer. Men også noen ganger av grunnen til at jeg ikke ville såre telefonselgere eller folk på døra. Jeg hadde rett og slett ikke hjerte til å si nei.

audience-1850022_960_720.jpg
bilde er hentet på Pixabay.com

Som tenåring, havnet jeg ofte i feil miljøer. Jeg så alltid det beste i alle. De var jo herlige mennesker, med morsomme personligheter og festlige historier. Og ettersom jeg var redd for å såre noen ved å si nei, ble jeg fort overtalt til å bli med på alle typer av fester som bare ble mer intense med tiden. Det ble plutselig helt normalt å besøke venner på sykehus etter en overdose, eller til slutt være til stede på begravelsen.

Jeg tjente jo penger tidlig i livet, allerede som 20 åring hadde jeg en god omsetning som tatovør. Mange av mine venner på den tiden hadde ikke særlig god råd. De ville festene ble ofte sponset av meg. Jeg lånte ikke bare bort penger, jeg ga også de bort her og der. Jeg kjøpte ting som mine venner trengte, jeg likte virkelig å kunne være snill og gavmild. Jeg tenkte selvfølgelig ikke på utgifter, regninger, skatt, renter og gebyrer.

money-256282_960_720.jpg
bilde er hentet på Pixabay.com

Jeg blandet vennskap med bedriften. Jeg lot venner bli kollegaer, og kollegaer bli venner. Den proffesjonelle grensen ble fort brudt, nei faktisk så var den nok aldri der fra starten. Jeg fortsatte å være dumsnill, og ungikk konflikter ved å la kollegaer slippe unna faturaer, husleier og gjeld. Hadde jo ikke hjerte til å såre de…

Skal man drive egen bedrift, er det lurt å sette seg inn i lover og regler, og ikke minst en god del forståelse for bedriftsøkonomi og regnskap. Det gjorde aldri jeg. Det var ikke morsomt nok. Jeg forsto det ikke. Min første regnskapsfører var i tillegg snekker og juletreselger, og jeg fikk allerede etter det første året som tatovør min første store skattesmell og skjønnsligning. For hvert år steg gjelden med nye smeller og nye skjønnsligninger. Jeg betalte i perioder, men hadde fortsatt tanken “Det ordner seg” i bakhodet.

calculator-1680905_960_720.jpg
bilde er hentet på Pixabay.com

Med tanke på at jeg har vært i full jobb i 18 år med over middels inntekt, nesten aldri vært syk fra jobb, og alltid vært fullbooket med lange ventelister… Så er det jo ganske spesielt at man sitter som snart 38 åring, uten å eie nåla i veggen, og bare ha en massiv skattegjeld. I teorien skulle jeg fint ha eid en bolig og en drømmebil for lenge siden. Men det er der jeg til slutt skjønte at jeg har kastet bort så mye, bare av å være så sinnsykt NAIV og SOFT!

Da vi bestemte oss for å satse enda større, og flytte studioet til Oslo, må jeg ha vært litt gal. Det var ingen penger spart opp til noe. Alt gikk på kreditt. Men det ordnet seg sikkert… Jeg var jo bare ambisjøs, som jeg alltid er. Og selvfølgelig naiv, dumsnill og soft. Men det ordnet seg ikke. Med det store ansvaret som fulgte, og feil beregninger på de ca-budsjettene jeg hadde, ble jeg etterhvert sykemeldt på grunn av stress.

girl-1245678_960_720.jpg
bilde er hentet på Pixabay.com

Det året som fuglte var det verste året på lenge. Smertene i kroppen, stresset, alt… Jeg utsatte til og med å sende regnskapet til Nav såpass lenge, at jeg mistet seks måneder med sykepenger, så jeg måtte leve på Marius. Det var førte gang jeg ikke hadde råd til egen mat en gang. Min Toyota som jeg kjøpte da Frida ble født ble hentet og tvangssolgt. Straks etter kom begjæring om å gå personlig konkurs. Og da jeg kom tilbake på jobb sluttet alle mine kollegaer, og begynte å jobbe på andre studioer i byen. Plutselig var jeg helt alene i et av landets største tattoo studioer.

sad-505857_960_720.jpg
bilde er hentet på Pixabay.com

Det gjør vondt, når man har blitt såret, lurt, og stukket i ryggen av fremmede, venner og kollegaer igjennom tidene. Det gjør vondt å måtte betale for gammel moro, selv om man selv er grunnen til hele kaoset. Man kan skylde seg selv. Man blir sint på seg selv, og det sårer enda mer. Det gjør noe med naiviteten og optimismen etterhvert. Det sitter igjen, som et dypt arr.

adult-1867665_960_720.jpg
bilde er hentet på Pixabay.com

Dette arret har jo også gjort med litt hardere. På både godt og vondt. Hardere i forhold til venner, kollegaer og familie. Jeg distanserer meg mer med ekte mennesker rundt meg, til og med meg selv. Jeg unngår å dykke ned i dybden på meg selv. Jeg stikker kun tåa ned under overflaten. Jeg prøver å vise dere en dypere side av meg selv, men jeg klarer ikke å gå dypere, ikke ennå i hvert fall.

Jeg fikk jo endelig sluttet den onde sirkelen, da jeg møtte Marius (Han var egentlig ikke min type). Han fikk meg til å endelig innse at man må jobbe for det selv, og at alt ikke alltid ordner seg. Jeg sluttet å røyke og drikke, jeg sluttet å hige etter impulsive reiser, fest og moro. Jeg gikk til psykolog og fikk snakket ut og lærte litt mer om meg selv og mine tanker. Jeg hadde møter med kemnere og regnskapsførere for å stoppe skattegjeld-snøballen, sånn at den kunne smelte og etterhvert bli borte. Jeg er nok fortsatt ganske naiv til tider, men klarer endelig å la det meste av fornuften seire.

Mitt lille budskap til alle som er litt for naive, godtroende eller softe, og lar livet styre deg på grunn av det, er at du må ikke tenke at det ordner seg. Du må faktisk ordne det selv. Hvordan? Ta en ting om gangen. Små skritt mot målet er bedre enn å surfe på feil bølge.

Phuh! Det var det jeg hadde i denne omgang! Takk for at du gadd å lese! Kanskje du har opplevd noe lignende av å være naiv eller soft? Eller er du en tøffing? Kommenter gjerne.

Thank you so much for visiting my blog today. If you liked "Kostnaden av å være Naiv og Soft! – Min historie…", please feel free to share it with others. If you don't already, you are more than welcome to follow me on Instagram, my Youtube channel and Pinterest.

See ya!

Liked it? Take a second to support me on Patreon!