(Last Updated On: October 24, 2018)

Tatoverings-yrket er et spesielt yrke. Å være tatovør innebærer så mye mer enn de fleste tror. Det er utrolig givende, men det medfører også en del ulemper. Jeg mener jo selv at dette er den beste jobben i verden. Men det er nok ikke for alle.

-Ulemper-

Mye arbeid på jobb

Det tar over hele livet ditt – det er ikke et yrke du legger vekk når du drar hjem. Mye arbeid ligger skjult bak kulissene, som alle forberedelser til å tegne et design til en kunde, bestilling av varer, renhold og hygiene, sterilisering av utstyr, og mye mer. Vanligvis lange dager, tatoveringer kan ta tid. Middagen må noen ganger bare vente. Ofte får vi ikke i oss nok mat eller tid til mosjon, så det er lett å få rygg-/skulder- eller andre ledd-problemer da vi har veldig repeterende bevegelser fra konstant samme bevegelser dag ut og dag inn.linda tatoverer.jpg

Mye arbeid etter jobb

Ofte må tatovører arbeide etter jobb, for å forberede seg til en kunde til dagen etter, uken etter eller drive med markedsføring, svare på eposter, og så videre. I gamle dager kunne vi printe ut bilder og legge inn i portfolien. I dag er det veldig viktig at vi laster opp bilder på Instagram, Facebook osv. Vi får ikke kunder hvis vi ikke kan vise hva vi er gode for. Man blir også ofte gjenkjent ute, og blir ofte spurt om time, anbefaling eller pris fra fremmede, når man helst kanskje bare vil være i fred og spise eller ta en øl.

Mange yrker under ett

Som tatovør må du kunne litt av hvert, ikke bare å tatovere. Man må også kunne tegne, skisse, være litt farge-spesialist, litt sykepleier, elektriker, tekniker, psykolog, renholder, kasse og regnskap, drive egen bedrift, være fotograf, kunne photoshop, og å være flink med sosiale medier, for å nevne de viktigste…

IMG_4711_preview

Yrke sa du?

Mange land ser ikke på tatovering som et ekte eller nødvendig yrke. Det finnes heller ingen sertifisering i Norge. Så hvem som helst kan kalle seg tatovør dessverre. Dette er noe jeg gjerne vil endre på hvis jeg fikk muligheten. Nylig er det innført noe i Sverige som ligner litt på et svennebrev. Dette er jeg veldig positiv til, og håper det kommer til Norge også. Det finnes alt for mange som tatoverer som helst ikke burde. 

Kunstner på kommando

Selv om vi driver med kunst, kan vi ikke sette oss ned å skape når vi føler for det, eller føler oss inspirert. En musiker skriver tekster når han er i humør eller modus, en billedkunstner maler det de har i hodet når det dukker opp. Vi tatovører har en kunde i timeboken, som vi skal skape til på kommando der og da. Vi må planlegge livet vårt langt fremover i tid, timeboken er vår bibel! Man kan ikke bare komme og gå når man føler for det. 

IMG_4518_preview.jpeg

Kan aldri ha en dårlig dag

Er du fyllesyk? Like greit å bytte bransje. Hver eneste dag må være en god dag! Det finnes ingen dårlige dager for en god tatovør. Hvis det allikevel skulle skje, kan ingen vite det! Du må ha på den perfekte masken og ikke gjøre noen feil. Tatoveringen er et resultat av din helse og ditt humør, som også har stor betydning for neste punkt.

Det finnes ikke viskelær for tatoveringer

Gjør man en feil som tatovør, må man kunne fikse det der og da, uten at noen merker det. Vi er mennesker, ikke datamaskiner, så sjansen er alltid til stede for at vi kan lage en liten feil. Er det ikke mulig å rette det opp enkelt, må man fikse det på andre måter. Det finnes laser, eller å dekke over med noe mørkere. Men det er ikke alltid lett å få til.

IMG_4686_preview.jpeg

Du vet ikke hva som skjer i ettertid

Tatoveringen du har laget er avhengig av at kunden faktisk tar vare på tatoveringen. Selv om du har gjort en god jobb kan kunden ødelegge resultatet så fort de går ut av døren. De vil også gå rundt med tatoveringen og fortelle at det er du som har laget den, uansett hvordan den ser ut i ettertid. Det kan også hende at kunden har gjort alt riktig, men fortsatt ikke gror bra, eller at huden ikke er særlig mottakelig, og det kan man aldri vite før tatoveringen er ferdig grodd. Se innlegg med etterbehandlings-råd her.

Masse fordommer

Åja, du er tatovør? Ok… Ja, det så jeg vel egentlig. Det er mange fordommer sjenerelt mot tatoveringer der ute. Mest hos den eldre generasjonen. Heldigvis har det forbedret seg mye de siste 10 årene, med det er mye av det ennå. Det er ikke alltid lett å bli tatt seriøst i banken eller på foreldremøter.

being a tattoo artist - pros and cons.png

+Fordeler+

Interessant Tittel

Folk tenker ofte at du er skikkelig kul fordi du er tatovør, i hvert fall den yngre generasjonen. De vil gjerne bli venn med deg, eller date deg da de tenker at de kan få billige tatoveringer (akkurat den delen er jo mer en ulempe dessverre).

Jobb hvor du vil

Du kan reise hvor som helst i verden og jobbe, og møte folk med samme interesse. Jeg kjenner til flere tatovører som er omreisende hele tiden, flytter seg fra verdensdel til verdensdel, turnerer i lange perioder, og jobber på forskjellige studioer. Det er veldig lett å få jobb hvis man har en god portfolie. Så får man sett verden samtidig.

man with luggage on road during sunset
Photo by Pixabay on Pexels.com

En stor familie

Er du tatovør er du nesten automatisk en del av et unikt miljø, en stor familie hvor alle elsker det samme, tatoveringer og livsstilen rundt tatovering, uansett hvor i verden du er. Det er som om vi har et eget språk som bare tatovører forstår.

Aldri kjedelig

Hver dag er annerledes, hver kunde er forskjellig. Man får nye utfordringer kunstnerisk og teknisk hver eneste dag. Man bli aldri helt utlært. Jeg har holdt på i 18 år, og jeg føler jeg fortsatt har masse å lære. Jeg utvikles stadig. Mye fordi jeg aldri kjeder meg på jobb. 

giphy-1

Sosialt

Man får møte så mange hyggelige og forskjellige mennesker, man blir fort kjent med folk på nært hold. Kundene variere så mye i alder, yrke, personlighet og mye mer, så dagene går ofte veldig fort.

God inntekt

Inntekten er veldig bra hvis man jobber hardt, og er ryddig i økonomien. Som en musiker eller kunstner må man vise seg frem, promoteres, og jobbe hardt for å fortjene kunder. Men når man er fullbooket i lange tider og kan spesialisere seg på en stil, kan man tjene godt på dette, hvis man er smart med penger da selvfølgelig, og skjønner seg på nærings-økonomi.. Noe jeg fortsatt prøver å lære meg…

Det var min egen liste over fordeler og ulemper med tatoverings-yrket. Det finnes sikkert fler, og kanskje noen tatovører er helt eller delvis uenig med meg. Det er lov. Kanskje du kommer på noe som burde være på listen?

Thank you so much for visiting my blog today. If you liked "De største fordelene og ulempene med å være tatovør", please feel free to share it with others. If you don't already, you are more than welcome to follow me on Instagram, my Youtube channel and Pinterest.

See ya!

Liked it? Take a second to support me on Patreon!