(Last Updated On: June 21, 2019)

“Hei Linda. Jeg fant nettopp Youtube kanalen din, veldig informativ. Tusen takk! Jeg har et spørsmål: Hva mener du om Tattoo kurs? Jeg fant flere av de som varer bare en måned, og noen kun 2 uker, mens den jeg vurderer varer ca 5 måneder. De er veldig dyre og jeg er ikke sikker på om det er en god investering.”

hva mener du om tattoo kurs_

Tattoo Kurs

Jeg har en litt todelt mening om akkurat dette temaet. Jeg er nemlig en blanding av en gammeldags tatovør med gamle normer og tradisjoner, og en moderne tatovør med et åpent syn på fremtiden og bransjens behov. Jeg har kun hørt rykter om tattoo kurs i Norge, så vi har ikke mange av de. Mens i USA florerer det av de, så det er sikkert lett å bli fristet til å slenge seg på et kurs for å bli tatovør, kjapt!

Old School

Jeg var selv opplært på den gamle måten. Det ligner faktisk også litt på Biker-miljøet. Vil du bli medlem i en biker-klubb må du først fortjene å i det hele tatt være i nærheten av de andre medlemmene ved å være en “Hangaround”, som må slave rundt, hente ting, være litt assistent osv. Så blir man “Prospect” som på en måte minner om å være lærling. Du er nesten medlem, men mer som på prøve. Dette er i hvert fall det jeg selv har lært av å ha jobbet tett med rikere for mange år siden, og fordi min mentor var selv en Biker. Jeg vil gjerne at vi tar vare på mye av tradisjonene til de gode gamle tatovørene, med respekt for sin mentor, og grundig opplæring over lang tid. Det kommer originalt fra den japanske delen av tatoveringsyrket. Litt sånn som Sushi-kokker, eller Karate Kid 🙂 Se gjerne Hvordan jeg ble tatovør (video).

old-books-436498_960_720.jpg
bilde hentet fra pixabay.com

Tidene forandrer seg

Trenger vi virkelig fler tatovører nå enn før? Mange av de gode gamle tatovørene er redde for at bransjen skal bli ødelagt av at nye tatovører gror som ugress rundt omkring. Ja, fler vil bli tatovører, men flere vil også bli tatovert. Mye på grunn av serien Miami Ink, som eksponerte bransjen for “vanlige mennesker” kraftig. Etter det har mange av fordommene blitt mindre, og tatoverte mennesker ble mer vanlig. De som allerede hadde tatoveringer, tok fler, og de som ikke helt hadde turt tidligere, tok sine første. Så har bransjen bare vokst og vokst. Så ja, vi trenger fler gode tatovører!

Hjemmetatovører

Det finnes dog veldig mange der ute som ikke er flinke, eller ikke følger hygieniske forskrifter. Mange sitter hjemme og tatoverer på kjøkkenet, i garasjen el.l. Jeg har hørt om tilfeller hvor slike hjemme-tatovører bruker hårvoks som smøring, bruker de samme nålene om igjen, eller ikke bruker hansker. Æsj ass! Hadde du kanskje gått til en hjemme-tannlege hvis du hadde et hull i tanna di? Eller kanskje en puppe-kirurg som driver profesjonelt i garasjen? Høres det trygt ut?

tattoo-3268988_960_720
bilde hentet fra pixabay.com

Det er ikke lov å tatovere hjemme. Brudd på denne forskriftene kan straffes med bøter eller fengselsstraff. Uansett om du ikke tar penger for det eller bare tatoverer venner og familie er dette ikke lov. Blodsmitte kjenner ingen grenser og bryr seg ikke om man tar betalt eller ikke, eller om du kjenner eller er i familie med tatovøren. Blod kan smitte uansett. Tatoverer du hjemme risikerer du også å utsette familien din for smittefare. Tatovering skal kun utføres i lokaler som er godkjent av kommunelegen eller annen instans som rapporterer til kommunelege. – Norsk Tattoo Union

Fagbrev

Så for å unngå at folk gjør dette hjemme, så er kanskje utdannelse en god ide for denne bransjen. Hvis man kan beskytte tittelen Tatovør, og gi den et fagbrev, kan flere være trygge på at tatovøren kan det de hevder. Portfolien snakker jo for seg selv uansett, men det gjør ikke hygienen. Det finnes mange anerkjente og flinke tatovører der ute som slurver med hygiene og sterilisering. Det har jeg selv sett mange tilfeller av. Det er jo ikke så rart, da det ikke er obligatorisk for en tatovør. Jeg ønsker at det blir det. Men hvordan kan vi få det til?

art-1851483_960_720
bilde hentet fra pixabay.com

Kurs eller Skole?

Et kurs på noen uker eller måneder holder ikke for å få fagbrev innen Tatovering, etter min mening. Jeg ville nok heller at det fantes en skole for dette. Minimum ett år med grunnleggende forståelse for hygiene og historie, samtidig som man lærer og perfeksjonerer sin tatoverings-teknikk.

Jeg hadde med glede startet en sånn skole, og jeg kunne vært lærer selv. Jeg vil heller lære opp nye tatovører på en sunn og riktig måte, enn å fortsette å se alle de uvitende selvlærte youtube-tatovørene som får seg jobb i anerkjente studioer.

books-2596809_960_720.jpg
bilde hentet fra pixabay.com

Men siden denne skolen ikke eksisterer ennå i Norge, må svaret på dette spørsmålet bli: Skaff deg heller en lærlingplass hos et bra studio og få en utdannelse mange bare drømmer om!

Håper dette svarte på spørsmålet ditt! Har dere flere spørsmål om tatoveringer, bransjen eller helt andre ting? Kommenter under da vel! Eller bruk skjemaet HER

Les mer om tatoverings-bransjen her:

Thank you so much for visiting my blog today. If you liked "“Hva mener du om Tattoo kurs?”", please feel free to share it with others. If you don't already, you are more than welcome to follow me on Instagram, my Youtube channel and Pinterest.

See ya!

Liked it? Take a second to support me on Patreon!